Aşure hikayesi alevi

Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor. Alevi inanışına göre Muharrem ayının 13. gününde pişirilen aşureler ile Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu paylaşılıyor. … Kürt ve Türk Aleviler aynı ses ve ritimle İmam Hüseyin'in acısını ve yasını tutar.Aug 20, 2021

Aşure Alevi geleneği mi?

ALEVİLERE GÖRE AŞURE GÜNÜ: Alevilere göre Aşure günü Muharrem'in 10'uncu günü değil 13'üncü günüdür. Aleviler tarafından, Muharrem'in 10'un günü Hz. … Bu nedenle Muharrem mâtemi, aşûre geleneği ile biter. En 12 değişik malzemeden oluşan aşûre yenilir ve dağıtılır.

Aşure matemini kimler tutar?

Alevî inancında Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi Alevîlerde, Hüseyin'in Kerbelâ'daki acısı başta olmak üzere On iki İmamlar'ın acılarını anmak ve anlamak için Muharrem Mâtemi tutulur. Muharrem Matemi'nin amacı: Bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemektir.

Aşure çorbası mı aşure tatlısı mı?

Aşure tatlısı dini bir inanıştan temelini almaktadır. Aşure Çorbası da denen bu tatlı inanışa göre Nuh peygamberin tufandan sonra geminin erzak dolabında kalan yiyecekleri karıştırarak yaptığı bir tatlıdır. … Aşure geleneksel ve malzemelere göre pek çok tarifi mevcut olan bir tatlıdır.

Alevi aşure nasıl yapılır?

Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibarıyla vegandır.

Aşure geleneği neye dayanır?

Şiiler o gün Kerbela'da öldürülen Hüseyin için yas yemeği olarak, Sünniler de Adem'in tövbesinin kabul edilmesi, İbrahim'in ateşten kurtulması, Yakup'un oğlu Yusuf'la buluşması ve Nuh'un gemisinin Cudi dağına oturması gibi çeşitli olaylara dayandırarak aşure yapma geleneğini sürdürdüler.

Aşure yapmak gerekir mi?

[1] O hâlde bugünde böyle bir tatlı pişirip yakınlara ve komşulara dağıtmak ibadet olamayacağı gibi, sonradan âdet hâline gelmiş bir uygulamadır. Dolayısı ile aşure çorbası pişirmemek dinî açıdan bir noksanlık sayılmaz.

Aşure kimin geleneği?

Aşure geleneği, İslam mezheplerinde kendine yer bulduğu gibi Musevilerde ve Hıristiyanlarda da farklı isimlerle bilinmektedir. Anadolu'nun hemen her yerinde bilinen ve hâlâ uygulanan aşure geleneği, günümüzde köy derneklerinin düzenlediği çeşitli organizasyonlar yoluyla bir şenliğe de dönüştürülmüştür.